Szarlotka jest dobra na wszystko :) Zgadzacie się z tym ?
U nas w domu to praktycznie "rodowe" ciasto. Moja mama, babcia a teraz ja uwielbiamy szarlotkę. Robiłyśmy już różne wariacje. Tym razem czynnikiem warunkującym była dostępność składników w domowej spiżarni. Zapraszamy więc na zimową szarlotkę pachnącą cynamonem z chrupiącymi orzechami włoskimi i melasą karobową.
Składniki na ciasto:
-2 szklanki mąki
- 0,3 szklanki mąki z mielonych orzechów włoskich lub mąki migdałowej
- 0,5 szklanki drobnego cukru brązowego nierafinowanego
- 250 gram wegańskiej margaryny
- 1-2 łyżki wegańskiego jogurtu
- 2 łyżki melasy karobowej
- ekstrakt waniliowy ( u nas mielona wanilia)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
- 1 kg kwaśnych jabłek lub słoik 0,75 gotowych
- 2 łyżki cukru brązowego
- szczypta wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki z tapioki lub skrobi ziemniaczanej
W dużej misce umieść wszystkie składniki na ciasto. Zagnieć i podziel na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Włóż do lodówki żeby się chłodziło na co najmniej 30 minut. Mniejszą część dobrze jest umieścić w zamrażalniku, będzie się łatwiej rozdrabniało.
Jabłka pokrój w kostkę, dodaj cukier i duś na małym ogniu aż zmiękną. Pod koniec duszenia dopraw cynamonem. Jeśli jabłka nie są wystarczająco kwaśne można dodać nieco cytryny. Odstaw do przestudzenia i dodaj mąkę z tapioki.
Czas na pieczenie. Blaszkę ( u mnie 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wyklej dokładnie ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego ( 180 stopni) piekarnika na około 20 min ( do zrumienienia ciasta). Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj pozostałą część ciasta. Posyp orzechami włoskimi i wstaw ponownie do piekarnika na około 30-40 min lub do momentu upieczenia wierzchu. Gotowe ciasto można posypać cynamonem, cukrem pudrem lub zrobić orzechowy lukier.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz