sobota, 9 stycznia 2021

Sałatka z boczniaków i buraczków

 Ostatnio naszło mnie na weganizowanie popularnych przekąsek i dań rybnych. Tym razem testuję przepis na sałatkę a'la śledzik z boczniaków i buraczków. Fajna opcja na imprezową przekąskę, śniadanie lub kolację. Idealne w towarzystwie dobrego, ciemnego chleba... :) 

Składniki

- 1 burak

- 250 gram boczniaków

- 1 mały ziemniak

- groszek konserwowy ( mała puszka)

- 2 łyżki wegańskiego majonezu

- 1 łyżka wegańskiej śmietanki lub jogurtu

- 1-2 ogórki kiszone

- cytryna 

- sól, pieprz, ulubione przyprawy 

- świeży koperek

- olej do smażenia

Na patelni smażymy pokrojone w paski boczniaki, aż będą złote. Odkładamy na papierze do przestudzenia. Delikatnie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Gotujemy buraka i ziemniaka. Studzimy. Kroimy warzywa w kostkę, dodajemy groszek, boczniaki, majonez, przyprawy i na końcu koperek. Odkładamy do lodówki żeby się "przegryzło". Przed podaniem można ozdobić gałązką kopru i kolorowym pieprzem. Gotowe ! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz