Ostatnio naszło mnie na weganizowanie popularnych przekąsek i dań rybnych. Tym razem testuję przepis na sałatkę a'la śledzik z boczniaków i buraczków. Fajna opcja na imprezową przekąskę, śniadanie lub kolację. Idealne w towarzystwie dobrego, ciemnego chleba... :)
Składniki
- 1 burak
- 250 gram boczniaków
- 1 mały ziemniak
- groszek konserwowy ( mała puszka)
- 2 łyżki wegańskiego majonezu
- 1 łyżka wegańskiej śmietanki lub jogurtu
- 1-2 ogórki kiszone
- cytryna
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
- świeży koperek
- olej do smażenia
Na patelni smażymy pokrojone w paski boczniaki, aż będą złote. Odkładamy na papierze do przestudzenia. Delikatnie solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Gotujemy buraka i ziemniaka. Studzimy. Kroimy warzywa w kostkę, dodajemy groszek, boczniaki, majonez, przyprawy i na końcu koperek. Odkładamy do lodówki żeby się "przegryzło". Przed podaniem można ozdobić gałązką kopru i kolorowym pieprzem. Gotowe !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz