sobota, 5 czerwca 2021

Proste ciasto jogurtowe z truskawkami


Nadszedł ten wspaniały czas kiedy pojawiły się pierwsze polskie truskawki.  Warto wykorzystać je nie tylko do jedzenia na surowo, przetworów ale także do pysznych ciast. 

Mam dla Was bardzo prosty przepis na waniliowo-jogurtowe ciasto z kilku składników.  Jeśli spodziewacie się niespodziewanych gości na kawie a macie w lodówce wszystkie składniki zapraszam do wypróbowania 

Blaszka podłużna około 30 cm

Składniki suche;

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru pudru lub innego słodzidła

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody 

skórka z limonki ( opcjonalnie)


Składniki mokre

duży jogurt wegański ( ja używam Koko Dairy)

1/2 szklanki oleju rzepakowego

1 łyżeczka esencji/pasty waniliowej lub wanilia mielona

Na wierzch ulubione owoce i ewentualnie cukier puder do posypania


W dużej misce mieszamy suche i mokre składniki. Krótko mieszamy. Ciasto jest dość gęste, w konsystencji przypomina ciasto ucierane. Na wierzchu układamy ulubione owoce, u mnie świeże truskawki i mrożone jagody. 

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45 -50 minut lub do suchego patyczka. 

Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz