Witajcie po dłuższej przerwie :) Dziś zapraszam na pyszną cynamonową czekoladę z ciasteczkami, orzechami laskowymi i surowym ziarnem kakao. Przepis to zweganizowana modyfikacja kultowego bloku czekoladowego. Mmmmm smak dzieciństwa w wegańskiej wersji <3
Składniki
- wegańska margaryna 1/2 kostki
- 1/2 szklanki cukru ( u mnie nierafinowany brązowy )
- 4 czubate łyżki kakao ( Flavochino jest najlepsze)
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- kilka kropli olejku waniliowego ( u mnie Baldini) może być mielona wanilia
- 2 - 2 1/2 szklanki napoju sojowego w proszku
- bakalie ( ciasteczka, prażone orzechy...)
- surowe ziarna kakao
W garnku roztapiamy margarynę z cukrem i wodą. Pod koniec dodajemy cynamon i wanilię. Jak masa zaczyna delikatnie bulgotać wyłączamy gaz i odstawiamy garnek. Do przestudzonej masy dodajemy napój sojowy i dokładnie mieszamy. Masa powinna być dość gęsta. Kruszymy herbatniki ( następnym razem zrobię z korzennymi ciasteczkami...), orzechy i ziarna kakao. Mieszamy dokładnie i przekładamy masę do foremki. Możecie wykorzystać silikonowe foremki do muffinek. Ozdabiamy orzechami i wkładamy do lodówki. Jeśli masa po kilku godzinach będzie miękka można przełożyć do zamrażalnika.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz