czwartek, 28 marca 2019

Spring rollsy z młodych warzyw

Spring rollsy to ostatnio moja ulubiona przekąska, szczególnie teraz kiedy zaczęła się wiosna. Przepisów na to smaczne danie jest bardzo dużo a najfajniejsze jest to, że można dobrać swoje ukochane smaki. Potraktujcie ten post jako inspiracje do własnych kompozycji. 

Składniki;
papier ryżowy
0/5 kalarepy 
kilka listów szpinaku baby 
kilka strączków groszku cukrowego
burak ( u mnie część botwinki)
nasiona granatu

Sos;
1 łyżka masła orzechowego bez cukru
0/5 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki letniej wody 


Papier ryżowy najlepiej chwilę namoczyć na płaskim talerzu aż zrobi się elastyczny. Spring rollsy najwygodniej zawijać na drewnianej desce. Warzywa kroimy w drobne słupki.
Na środek papieru układamy ulubione warzywa. Zawijamy dość scisło, podobnie jak krokiety. 
Jeśli nie macie papieru ryżowego można wykorzystać liście sałaty lodowej.
W małym naczyniu mieszamy dokładnie składniki na sos. Moczymy spring rollsy i zajadamy ze smakiem ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz