niedziela, 3 grudnia 2017

Brownie z masłem orzechowym, waniliowym kremem i granatem

Wyobraź sobie wilgotne, mocno czekoladowe brownie, słodko-słone masło orzechowe, waniliowy krem i soczyste, kwaskowate owoce..Dodatkowo między warstwami delikatnie chrupiące płatki kukurydziane... to właśnie TO ciasto :)

Składniki na brownie;
suche :
1, 1/4 szklanki mąki
1/3 szklanki dobrej jakości kakao ( ja używam Flavochino)
szklanka cukru brązowego Dark Muscovado
1 łyżeczka sody
0/5 łyżeczki soli
mokre;
1/2 banana ( zmiksowany)
2 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki wody lub mleka roślinnego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Składniki na krem waniliowy;
1/2 szklanki namoczonych nerkowców
1/2 szklanki mleka kokosowego 
1 łyżka ksylitolu lub innego słodzidła
łyżeczka soku z limonki
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 łyżeczki agaru

Dodatkowo;
kilka łyżek masła orzechowego
garść płatków kukurydzianych

Zaczynamy od brownie.
Łączymy suche i mokre składniki ( oprócz czekolady ). Dokładnie mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę  i ponownie mieszamy.
Wylewamy na tortownicę ( ok 22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Brownie powinno mieć delikatnie podpieczoną skórkę i wilgotne wnętrze.
Nerkowce, mleko, ksylitol, sok z limonki i  ekstrakt waniliowy miksujemy w malakserze na bardzo gładką masę.
Wylewamy do garnuszka, dodajemy agar i dokładnie mieszamy. Gotujemy aż masa zacznie bulgotać
Przestudzone ciasto smarujemy masłem orzechowym i posypujemy płatami kukurydzianymi. Polewamy waniliowym kremem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy granatem lub malinami.
Smacznego :)






1 komentarz:

  1. Ciekawy ten dodatek granatu :) Musi fajnie przełamywac słodycz!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń