czwartek, 11 stycznia 2018

Sernik jaglany z musem truskawkowym

Troszkę lata w środku zimy ? Czemu nie ;)
Z truskawkami nie będzie problemu bo zamiast świeżych spokojnie możecie dodać mrożone.
Pyszny, jaglany sernik bez pieczenia to idealny deser gdy za oknem wszystkie odcienie szarości :)

Składniki;

Na spód:
szklanka migdałów lub innych orzechów
garść suszonych daktyli ( namoczonych w wodzie)
łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka dobrej jakości kakao ( ja używam Flavochino)

Masa serowa:
3/4 szklanki kaszy jaglanej ( lub dwie torebki)
1 szklanka nerkowców ( namoczonych )
2-3 łyżki syropu z agawy lub erytrolu ( jeśli lubicie słodkie to więcej)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok z połowy limonki
2-3 łyżki oleju kokosowego
kilka łyżek mleka roślinnego

Wierzch;

300 gram mrożonych truskawek
1 łyżka erytrolu lub innego słodzidła
1 łyżeczka agaru
2-3 łyżki wody

Wrzucamy do malaksera składniki na spód i mielimy aż masa będzie się kleić. Wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia i wylepiamy masą orzechową.
Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Gotujemy kaszę jaglaną. W malakserze mielimy nerkowce, sok z limonki i syrop z agawy. Dodajemy ciepłą kaszę jaglaną i pozostałe składniki.
Mielimy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na schłodzony spód. Wstawiamy do lodówki.
W małym garnuszku podgrzewamy truskawki, erytrol i wodę. Gdy truskawki są już miękkie miksujemy na gładką masę. Dodajemy agar i chwilę gotujemy ( od zabulgotania około 1-2 minuty)
Mus truskawkowy wylewamy na wierzch ciasta. Dekorujemy ulubionymi owocami i listkami mięty.
Smacznego !



 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz