sobota, 26 sierpnia 2017

Grillowana brzoskwinia z lodami orzechowo bananowymi

Ostatni weekend wakacji przywitał nas piękną pogodą. Będzie za czym tęsknić... :)
Na tą okazję przygotowałam bardzo prosty i pyszny deser ( tylko 3 składniki). W okresie jesiennym zamiast brzoskwiń można wykorzystać jabłka, a do lodów dodać szczyptę cynamonu...

Składniki:
 brzoskwinie 2 sztuki
2 dojrzałe banany ( idealne są te z brązowymi kropeczkami)
1 czubata łyżka masła orzechowego
mięta do dekoracji ( opcjonalnie)

Dojrzałe banany kroimy na plasterki i wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godziny. Ja wykorzystałam zamrożone kilka dni wcześniej banany. Trzeba je tylko przed miksowaniem wyjąć z lodówki na około 10 minut.
Brzoskwinie myjemy i kroimy na pół. Nagrzewamy patelnię grillową. Układamy brzoskwinie i grillujemy około 15 -20 minut aż delikatnie zacznie puszczać sok a na jej powierzchni pojawią się charakterystyczne "paski". Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie możemy przygotować lody.
Połączenie bananów i masła orzechowego to już klasyka, ale jest tak uniwersalne i w dodatku pyszne, że warto je wykorzystać jako baza wyjściowa do innych przepisów.
Do wysokiego naczynia wrzucamy zamrożone banany i masło orzechowe.Jeśli lubicie bardzo słodkie lody można dodać trochę słodzidła ( ksylitol, syrop z agawy..) Miksujemy na gładką masę. Użyłam zwykłego blendera tzw. żyrafy.
Nakładamy lody na grilowaną brzoskwinię i dekorujemy ulubionymi dodatkami, mogą to być orzechy, owoce, czy mięta.
Smacznego !




2 komentarze:

  1. Cudo! Uwielbiam owoce na ciepło :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko! PRZEPYSZNE to musi być! <3

    OdpowiedzUsuń