środa, 26 lipca 2017

Prosty przepis na kultowe jagodzianki

Sezon na świeże jagody trwa... :) W dodatku przywieźliśmy z mazur całkiem sporą ilość tych pyszności. Jak jagody i oczywiście kultowe JAGODZIANKI!
Przepis jest tak banalny, że nawet początkujący świetnie sobie poradzi. Cała tajemnica tkwi w lekkim, dobrze wyrośniętym cieście drożdżowym. Potrzeba jednak troszkę cierpliwości bo ciasto odstawiamy do wyrośnięcia aż 3 razy. W nagrodę będziecie mogli delektować się mięciutkimi, najlepszymi na świecie jagodziankami <3

Składniki
około 2- 2,5 szklanki mąki
+ 2 łyżki do zaczynu
1/3 - 1/4 szklanki oleju 
1-1,5 szklanki mleka roślinnego ( mleko podgrzewamy )
2-3 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
1 łyżeczka ekstaktu waniliowego( lub cukier wanilinowy)
około 0,5 kostki świeżych drożdży ( 50 gram)
szczypta soli

 Nadzienie;
200 gram świeżych jagód
1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu
łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku

na lukier;
kilka łyżek zmielonego ksylitolu lub cukru trzcinowego
sok z cytryny

Z mąki, drożdży, cukru ( 1 łyżka )  i lekko ciepłego mleka  przygotowujemy zaczyn ( konsystencja gęstej śmietany). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min.
Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Im dłużej będziemy wyrabiać, tym bardzie "napowietrzone" będzie ciasto i lepiej urośnie. Jeśli ciasto jest zbyt mokre można delikatnie podsypać mąką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Do miseczki wsypujemy umyte jagody i mieszamy z cukrem. Niestety okazało się, że nie mam mąki ziemniaczanej więc dodałam łyżeczkę budyniu waniliowego.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i zaczynamy lepić jagodzianki. Odrywamy kawałek ciasta, delikatnie spłaszczamy i wypełniamy środek jagodami z cukrem.  Dokładnie zalepiamy brzegi żeby nadzienie nie wypłynęło.
Przykrywamy ściereczką i ostatni raz zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy około 15-20 minut aż się pięknie zarumienią :)
Po lekkim przestudzeniu dekorujemy lukrem cytrynowym i gotowe.

Smacznego !




1 komentarz:

  1. Jagodzianki to zdecydowanie moje ukochane słodkie bułki :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń