poniedziałek, 24 lipca 2017

Makaron z waniliowym serkiem z nerkowców i jagodami

Była sobie malutka, mazurska wieś... otoczona lasami pełnymi jagód :)
Zainspirowana otaczającą przyrodą przypomniałam sobie swoje ulubione letnie danie - makaron z twarożkiem lub śmietaną i owocami. To danie może być sycącym śniadaniem, obiadem lub powieczorkiem.
W wersji campingowej można wykorzystać sklepowy jogurt roślinny. Jeśli macie więcej czasu przygotujcie waniliowy serek z nerkowców. Wystarczy ugotować al dente ulubiony makaron, dodać twarożek i posypać owocami. Zdecydowanie moje ulubione danie z dzieciństwa.

Składniki na waniliowy serek:

1/2 szklanki nerkowców ( namoczonych na noc, lub na 1 h w gorącej wodzie)
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1-2 łyżki ksylitolu lub syropu z agawy
kilka łyżek mleka roślinnego


Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.Ręczny blendert (tzw żyrafa) spokojnie da sobie radę z miękkimi nerkowcam tylko potrzeba więcej czasu.  Idealna konsystencja przypomina serek waniliowy.
Smacznego !









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz