czwartek, 27 lipca 2017

Najlepsze pierogi z jagodami

Mistrzynią idealnych pierogów jest babcia Kazia. Jej pierożki są miękkie, pyszne  i po brzegi wypełnione farszem. Hmm... moje dzisiejsze pierogi z jagodami zdecydowanie zasługują na uznanie babci ;) Wyszły obłędnie pyszne i na pewno nie raz zagoszczą w moim domu.

Składniki:
2 szklanki mąki
200 ml gorącej wody ( ok 80-90 stopni)
3-4 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli + odrobina do gotowania

Farsz;
150-200 gram jagód
1-2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego

Wierzch;
jogurt roślinny
1 łyżka ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 Do miski wsypujemy mąkę, sól i olej. Mieszamy łyżką. Powoli dodajemy gorącą wodę. Pod koniec zagniatamy ręką elastyczne i gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na ok 20 minut. W tym czasie możemy przygotować farsz. Jagody myjemy, osuszamy i zasypujemy ksylitolem lub cukrem.
Stolnicę lub blat podsypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy ciasto. Do wykrawania krążków wykorzystałam zwykłą szklankę. Na krążki nakładamy farsz i zalepiamy brzegi. Są różne sposoby lepienia, ja najbardziej lubię falbankę :)
Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
Pierogi możecie polać jogurtem roślinnym lub bitą śmietanką kokosową :)


Smacznego !







1 komentarz:

  1. Pierogi z jagodami górą! Moje ukochane :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń