środa, 16 sierpnia 2017

Drożdżowy placek z borówkami i kruszonką

Co zrobić z wiaderkiem borówek ? Jak to co ! zjeść na surowo a z reszty zrobić drożdżowy placek z kruszonką :) To ciasto idealne na śniadanie albo podwieczorek z kubeczkiem roślinnego mleka lub aromatyczną kawą.

Składniki;
1,5 szklanki mąki + 2 łyżki do zaczynu
1/3 szklanki cukru trzcinowego  ( 1 łyżka do zaczynu)
1/3 kostki świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka roślinnego + 2-3 łyżki do zaczynu (u mnie Alpro lekko słodkie)
1/ 4 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Kruszonka:
2 łyżki cukru trzcinowego
1-2 łyżki oleju
2-3 łyżki mąki

Na wierzch;
ulubione owoce ( u mnie borówki amerykańskie)
listki mięty do dekoracji
cukier trzcinowy zmielony na puder ( opcjonalnie)

Z drożdży, cukru, mąki i ciepłego mleka robimy zaczyn. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia ( około 15-20 minut). Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest zbyt rzadki dodajcie więcej mąki. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Zagniatamy tak długo aż zacznie odchodzić od rąk ( można delikatnie podsypywać mąką ). Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia i nakładamy ciasto. Na wierzchu posypujemy borówkami lub jagodami delikatnie dociskając owoce do ciasta. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 15 minut). W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. W małej miseczce mieszamy cukier, olej i mąkę. Kruszonka będzie przypominała mokry piasek. Wkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy około 30 minut ( do suchego patyczka i złotego koloru).
Lekko przestudzone ciasto można posypać zmielonym cukrem trzcinowym lub ksylitolem, ozdobić świeżymi owocami i listkami mięty.
Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz