niedziela, 19 marca 2017

Maślane ślimaczki z cynamonem i karmelizowanymi orzechami ( vegan )

Pyszne, mięciutkie i w dodatku obłędnie pachnące cynamonem i karmelizowanymi orzechami do tego aromatyczna kawa i .... jesteś w NIEBIE :) Przepis powstał spontanicznie ale postaram się go w miarę dokładnie odtworzyć.

Składniki na ciasto;
1,5 szklanki mąki
1-2 łyżki syropu z agawy
30 gram świeżych drożdzy 
1/3 kostki margaryny Alsan
około szklanki mleka roślinnego

Nadzienie:
2 łyżki margaryny Alsan
3 łyżki cukru do ciasta i nadzienia  ( ja użyłam indyjskiego cukru w bryle, ale może być trzcinowy lub Muscovado) )
łyżka cynamonu
garść posiekanych orzechów włoskich

Mleko delikatnie podgrzewamy. W misce łączymy pokruszone drożdze i cukier  z odrobiną mleka ( konsystencja gęstej śmietany).  Przykrywamy ściereczką i ostawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Margarynę dobrze jest wcześniej rozpuścić i trochę przestudzić. Ciasto powinno być dobrze napowietrzone. Ponownie odstawiamy na 10 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. W małym garnuszku rozpuszczamy masło i wsypujemy cukier. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.
Wałkujemy ciasto drożdzowe na grubość około 0,5 cm. Smarujemy cynamonowym nadzieniem i posypujemy posiekanymi orzechami. Zawijamy ciasto tak jak roladę. Kroimy na plastry około 2cm grubości, delikatnie spłaszczamy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na czas nagrzewania piekarnika przykrywamy ślimaczki ściereczką, niech trochę podrosną :) Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach lub do nabrania złocistego koloru.
Najlepsze lekko ciepłe ;)
Smacznego!










3 komentarze:

  1. Takie bułeczki to najlepsze co może być! Oj zjadłoby się ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. może zamiast margaryny dać olej kokosowy

    OdpowiedzUsuń