sobota, 18 marca 2017

Besan laddu z kardamonem i orzechami (vegan)

Besan laddu to jedna z popularniejszych indyjskich słodyczy. Zdecydowanie dla wielbicieli ekstremalnej słodkości. Moja mama nazwała ten deser indyjska chałwa :)
Indyjskie słodycze składają się głównie z cukru, masła i mleka. Na szczęście laddu udało się dość łatwo "zweganizować" zastępując po prostu masło margaryną Alsan.
Oryginalny przepis pochodzi z książki "Kuchnia Kryszny". Jest banalny w przygotowaniu a smakuje wspaniale. Zaskocz swoich przyjaciół i przygotuj im orientalny deser :)
Składniki na około 10-12 kuleczek wielkości orzecha lub 6-8 kwadratów.

Składniki:
szklanka mąki z ciecierzycy
3/4 szklanki cukru trzcinowego ( w formie pudru)
1/3 kostki wegańskiej margaryny ( u mnie Alsan bio)
łyżka wiórków kokosowych
garść orzechów ( u mnie włoskie)
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego kardamonu

Na patelni rozgrzewamy margarynę ( na małym ogniu), dodajemy mąkę z ciecierzycy. Smażymy około 10-15 minut ciągle mieszając. Po tym czasie nasza masa zacznie pachnieć orzechami. Uważajcie żeby jej nie przypalić ! Dodajemy wiórki kokosowe, orzechy i smażymy jeszcze około minuty. Doprawiamy cynamonem i kardamonem. Odstawiamy na bok i łączymy z cukrem. Najlepiej robić to widelcem, żeby nie było grudek. Po lekkim wystudzeniu można formować kulki lub rozprowadzić w kwadratowej blaszce. Dobrze wyłożyć ją papierem do pieczenia, wtedy laddu ładnie się odklei.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego !





13 komentarzy:

  1. Wow, ale ciekawe :) Muszę kiedyś spróbować, bo ciecierzycę kocham :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak masło to chyba nie vegan.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margaryna Alsan jest wegańska( wygląda jak masło ;) . Już poprawiłam tekst.

      Usuń
    2. można dać olej kokosowy

      Usuń
  3. A czy mąka np. kokosowa też by się nadawała zamiast z ciecierzycy? Wiem,że to zmienia wtedy cały przepis ale pytam z ciekawości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam ale można poeksperymentować :) Mąka kokosowa ma więcej tłuszczu więc w tym przypadku proponuję mniej margaryny.

      Usuń
    2. Mąka kokosowa nie zawiera tłuszczu - powstaje przy produkcji mleka kokosowego więc przechodzi on do napoju

      Usuń
    3. Mąka kokosowa w porównaniu do mąki z ciecierzycy zawiera więcej tłuszczu ( prawie 3 razy) chyba, że jest mocno odtłuszczona.

      Usuń
  4. Hmmm ciekawa jestem czy by wyszło z olejem kokosowym...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno się udać :) Chętnie wypróbuję następnym razem.

      Usuń
  5. Czy zamiast wegańskiej margaryny może być olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie próbowałam. W oryginalnym przepisie jest masło.Myślę, że na oleju koko też się uda.

      Usuń