wtorek, 9 maja 2017

Sernik jaglany snikers

Lubicie popularne batoniki Snickers ? W takim razie spróbujcie zdrowszej, bezcukrowej wersji tych słodkości.  To ciacho to same zdrowe składniki; kasza jaglana, orzechy, daktyle i kakao.
Jaglanego snikersa zrobiłam na Zabiegany Targ Wegański.  Zniknął tak szybko, że ledwo udało mi się zrobić kilka fotek. No to do dzieła :)

Składniki na spód;
szklanka orzechów ziemnych ( niesolonych)
pół szklanki orzechów włoskich
2-3 łyżki dobrej jakości kakao
świeże daktyle ( kilkanaście sztuk)
łyżka oleju kokosowego

Masa serowa;
szklanka ugotowanej na miękko kaszy jaglanej
szklanka nerkowców ( namoczonych na noc)
2-3 łyżki masła orzechowego ( bez cukru)
sok z 1/2 pomarańczy
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii
2-3 łyżki syropu z agawy
2 łyżki oleju kokosowego

Karmel;
suszone daktyle ( około 150-200 gram)
2-3 łyżki masła orzechowego

Na wierzch;
orzechy ( u mnie solone) gorzka czekolada.

Składniki na spód miksujemy w malakserze aż do uzyskania plastycznej masy. Spód tortownicy ( u mnie 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i zamykamy obręcz. Wylepiamy dno masą orzechową i wkładamy do lodówki na ok 30 minut.
W malakserze miksujemy nerkowce, sok z pomarańczy i syrop z agawy. Dodajemy jeszcze ciepłą kaszę jaglaną i pozostałe składniki. Miksujemy aż masa będzie gładka. Wylewamy na schłodzony wcześniej orzechowy spód i ponownie wkładamy do lodówki. Aby przygotować karmel miksujemy daktyle z masłem orzechowym. Dobrze jest daktyle wcześniej namoczyć w wodzie.
Karmelem smarujemy wierzch jagielnika. Posypujemy fistaszkami.  Rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i wylewamy małą strużką na ciasto robiąc esy floresy ;)
Wkładamy do lodówki żeby ciasto stężało na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Czysty obłęd! Wszystko co uwielbiam w jednym :) Koniecznie do zrobienia.
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń