niedziela, 2 października 2016

Orzechowo kawowy jagielnik z polewą czekoladową ( bez cukru, bez glutenu)

Do zrobienia tego pysznego ciasta natchnął mnie dzisiejszy spacer...
Jesień to jedna z piękniejszych pór roku. Dzisiejsza słoneczna pogoda, kasztany pod moim blokiem i orzechy, które suszą się w kuchni zainspirowały mnie do przygotowania orzechowego jagielnika :)
W tym serniku ( bez sera) jest wszystko to co kocham; kasza jaglana, kawa, masło orzechowe i czekolada. Wierzch ozdobiłam pokruszonymi orzechami włoskimi.
Ciasto ma wspaniałą, kremową konsystencję, Łączy w sobie wykwintny smak kawy i delikatny słodko słony smak masła orzechowego. Po prostu PYCHA !!!!

Spód;
szklanka płatków migdałowych
2 łyżeczki kakao
kilka świeżych daktyli
łyżka oleju kokosowego

Składniki na masę serową;
szklanka namoczonych na noc nerkowców
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2-3 łyżki syropu z agawy
2 łyżki masła orzechowego bez cukru
nasionka z laski wanilii
1 łyżka oleju kokosowego
1 czubata łyżeczka kawy ( ja używam ReiChi Cafe lub Chi-Cafe)

Wierzch:
 pół tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru
łyżeczka syropu z agawy
2-3 łyżki mleka sojowego
orzechy

Składniki na spód miksujemy w malakserze. Masa powinna być klejąca z wyczuwalnymi kawałkami migdałów. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, To fajny patent na to, żeby ciasto ładnie się kroiło i nie przylepiało do dna, Migdałową masą wylepiamy dno tortownicy, brzegi mocno dociskamy łyżką, Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Do malaksera wrzucamy nerkowce, syrop z agawy i wanilię. Dokładnie blendujemy. Dodajemy jeszcze ciepłą, ugotowaną kaszę jaglaną i pozostałe składniki.Dalej mieszamy aż masa będzie kremowo gładka.
Wylewamy masę na schłodzony spód i wyrównujemy wierzch. Wkładamy ponownie do lodówki.
W kąpieli wodnej przygotowujemy polewę czekoladową. Polewę najlepiej wylać na schłodzone ciasto.
Ozdabiamy orzechami i.... czekamy aż jagielnik dobrze się schłodzi. Najlepiej zrobić wieczorem bo następnego dnia jest idealny. Świetnie smakuje z dobrą kawą <3
Smacznego !






5 komentarzy:

  1. Można by nerkowce zastąpić innymi orzechami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować zamiast nerkowców dodać gęstà część mleka kokosowego i więcej jaglanki.

      Usuń
    2. Nerkowce powodują, że masa ma bardziej kremową konsystencję. Nie próbowałam z innymi orzechami ale ...migdały ( bez skórki ) też powinny pasować :)

      Usuń
  2. Moja tortownica ( do testowania przepisów) ma ok 18 cm średnicy i w niej było robione to ciacho.

    OdpowiedzUsuń