niedziela, 27 listopada 2016

Kokosowy deser chia z bananami i musem malinowym

Lubicie nasionka chia ? Ja bardzo, szczególnie w połączeniu z mlekiem kokosowych i owocami. Lekki, kremowy, po prostu pyszny. Powstał spontanicznie podczas wymyślania menu na składkową imprezę. Zdecydowanie królował wśród duszonych warzyw, sałatek i chipsów ;)

Składniki;
3-4 łyżki nasion chia
szklanka mleka kokosowego ( użyłam takiego w kartonie z zawartością kokosa ok. 60 %)
łyżka syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasionka z laski wanilii
300 g. mrożonych malin
2-3 banany
owoce i mięta do ozdoby


Wsypujemy do szklanego ( wysokiego) naczynia nasionka chia i zalewamy mlekiem kokosowym. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok na ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy syrop z agawy i wanilię i ponownie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dosypać jeszcze trochę chia. Po dokładnym wymieszaniu wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny,
W garnuszku podgrzewamy mrożone maliny, można trochę dosłodzić syropem z agawy lub cukrem kokosowym. Gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Odstawiamy na bok i studzimy. W sezonie korzystamy oczywiście ze świeżych malin, wystarczy je zmiksować.
Do małych pucharków ( ja użyłam plastikowych kubeczków) wkładamy po kilka plasterków banana, wlewamy masę kokosową z chia. Wierzch polewamy musem malinowym. Gotowy deser dekorujemy owocami i listkami mięty.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz