Jeśli szukacie pomysłu co zabrać ze sobą na spotkanie rodzinne lub imprezę ze znajomymi to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Szczególnie polecam wielbicielom masła orzechowego ;)
Spód;
200 g wegańskich ciasteczek ( ja użyłam korzennych Tago)
2 łyżki masła orzechowego
Masa "serowa"
szklanka namoczonych nerkowców
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2-3 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki masła orzechowego
1-2 łyżki oleju kokosowego
sok z połowy cytryny
Na wierzch;
100 g świeżych daktyli
2-3 łyżki mleka roślinnego ( u mnie kokosowe)
1 łyżeczka masła orzechowego
1 łyżeczka kakao
orzeszki do dekoracji
gorzka czekolada ( opcjonalnie)
Zaczynamy od spodu. Do malaksera wrzucamy ciasteczka i mielimy. Dodajemy masło orzechowe i ponownie mieszamy. Masa powinna przypominać mokrą kruszonkę. Tak przygotowaną masą wylepiamy spód słoika lub małej tortownicy. Wkładamy do lodówki.
Do malaksera wrzucamy teraz nerkowce, sok z cytryny, syrop z agawy i dokładnie miksujemy. Dodajemy kaszą jaglaną ( jeszcze ciepłą) i pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę serową wykładamy na schłodzony, ciasteczkowy spód i ponownie wkładamy do lodówki.
Aby przygotować daktylowy karmel potrzebujemy wysokiego naczynia i blender ( używam ręcznego "żyrafy") . Miksujemy daktyle z masłem orzechowym i kakao. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać mleko roślinne.
Wylewamy daktylowy karmel na masę serową i ozdabiamy solonymi orzeszkami.
Do słodko słonego smaku idealnie pasuje gorzka czekolada.
Smacznego :)
Obłęd <3
OdpowiedzUsuń