To pyszne ciacho powstało z okazji DNIA CZEKOLADY :) Miało być ciężkie i klejące Brownie a powstało lekkie, wilgotne i cudownie pachnące czekoladą mocno tuczące cudo.
Inspiracją był ten przepis
Składniki suche;
2,1/2 szklanki mąki
2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki dobrej jakości kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
tabliczka gorzkiej czekolady drobno połamanej lub startej na tarce o grubych oczkach
Składniki mokre;
1,5 szklanki ciepłej wody
4 łyżeczki octu jabłkowego
1/2 szklanki rozgniecionego dojrzałego banana ( około 1 średniej sztuki)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
Opcjonalnie;
garść orzechów ( u mnie włoskie)
Połączyć suche i mokre składniki. Masa powinna być dość gęsta. Na wierzchu posypać pokruszonymi orzechami. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni około 30 minut ( do suchego patyczka). Jeśli lubicie bardzo wilgotne i lepiące ciasto można skrócić czas pieczenia o kilka minut.
Polecam do kawki :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz