poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Bajaderki daktylowo orzechowe bez cukru ( vegan)

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam bajaderki, ale nie takie z odpadów cukierniczych i resztek nieudanych ciast. Zdecydowanie wolę takie z orzechami, daktylami i pokruszonym czekoladowym biszkoptem.
Dziś wersja bezcukrowa. Zamiast brązowego, nierafinowanego cukru dodałam eksperymentalnie naturalny słodzik SteviaBase. SteviaBase to mieszanka ksylitolu, erytrytolu i stewii. Smakuje i wygląda jak biały cukier lecz ma zdecydowanie mniejszy indeks glikemiczny i mniej kalorii. Jedna łyżeczka to tylko 4 kcal. Resztę słodzidła to moje ulubione świeże daktyle. 
 Potrzebujemy:
biszkopt czekoladowy ( np. z przepisu "Wytrawny czekoladowiec " Cukier zamieniamy Steviabase pamiętając,że na 1,5 łyżeczki cukru przypada 1 łyżeczka Steviabase)
garść orzechów włoskich
garść migdałów 
mąka kokosowa lub wiórki kokosowe
10-15 świeżych daktyli
polewa; czekolada gorzka bez cukru
, łyżka mleka kokosowego. 


Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. W malakserze mielimy orzechy, daktyle i mąkę/wiórki kokosowe. 
Masa powinna być dość wilgotna. W misce kruszymy biszkopt i łączymy z masą daktylowo orzechową. 
Lepimy kule i układamy w papierowych papilotkach. Miłośnicy słodkości mogą polać bajaderki polewą  
czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka kokosowego. 
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz