Dziś wersja bezcukrowa. Zamiast brązowego, nierafinowanego cukru dodałam eksperymentalnie naturalny słodzik SteviaBase. SteviaBase to mieszanka ksylitolu, erytrytolu i stewii. Smakuje i wygląda jak biały cukier lecz ma zdecydowanie mniejszy indeks glikemiczny i mniej kalorii. Jedna łyżeczka to tylko 4 kcal. Resztę słodzidła to moje ulubione świeże daktyle.
Potrzebujemy:
biszkopt czekoladowy ( np. z przepisu "Wytrawny czekoladowiec " Cukier zamieniamy Steviabase pamiętając,że na 1,5 łyżeczki cukru przypada 1 łyżeczka Steviabase)
garść orzechów włoskich
garść migdałów
mąka kokosowa lub wiórki kokosowe
10-15 świeżych daktyli
polewa; czekolada gorzka bez cukru
, łyżka mleka kokosowego.
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. W malakserze mielimy orzechy, daktyle i mąkę/wiórki kokosowe.
Masa powinna być dość wilgotna. W misce kruszymy biszkopt i łączymy z masą daktylowo orzechową.
Lepimy kule i układamy w papierowych papilotkach. Miłośnicy słodkości mogą polać bajaderki polewą
czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka kokosowego.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz