Przepis na ciasto
Składniki suche;
1,5 szklanki mąki
szklanka cukru trzcinowego
1/3 szklanki kakao
łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
pół startej gorzkiej czekolady
Składniki mokre;
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 szklanka ciepłej wody
Na krem;
1 puszka mleka kokosowego ( tylko stała część)
2 łyżeczki zmielonego ksylitolu lub cukru pudru
Śmietan Fix
starta gorzka czekolada
Na wierzch ( wiśniowa galaretka)
wiśnie mrożone
2 łyżeczki ksylitolu lub brązowego cukru
2 łyżeczki agaru
Łączmy suche składniki z mokrymi. Wylewamy na blaszkę ( około 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
W misce miksujemy stałą część mleka kokosowego z ksylitolem i Śmietan Fix-em. Krem powinien być dość sztywny. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy. Wkładamy do lodówki na czas pieczenia ciasta.
Mrożone wiśnie podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy ksylitol i agar. Gotujemy około 5 minut do lekkiego zgęstnienia.
Po przestudzeniu przekładamy ciasto kokosowym kremem ( można dodać kilka wiśni ). Aby ciasto z wierzchu nie namiękało od owoców można je przed nałożeniem wiśni posmarować pomadą czekoladową . Na koniec polewamy wiśniową galaretką i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz