czwartek, 24 marca 2016

Wytrawny czekoladowiec z wiśniami ( vegan )

To pyszne czekoladowe ciasto powstało na prośbę mojego męża. Zdecydowanie polecam tym, którzy lubią wytrawny smak gorzkiej czekolady i kwaskowatość wiśni. U nas na Święta zamiast przesłodzonych mazurków i lukrowanych bab będą w tym roku gościć takie słodkości :)

Przepis na ciasto
Składniki suche;
1,5 szklanki mąki
szklanka cukru trzcinowego
1/3 szklanki kakao
łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
pół startej gorzkiej czekolady

Składniki mokre;
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 szklanka ciepłej wody


Na krem;
1 puszka mleka kokosowego ( tylko stała część)
2 łyżeczki zmielonego ksylitolu lub cukru pudru
Śmietan Fix
starta gorzka czekolada

Na wierzch ( wiśniowa galaretka)
wiśnie mrożone
2 łyżeczki ksylitolu lub brązowego cukru
2 łyżeczki agaru


Łączmy suche składniki z mokrymi. Wylewamy na blaszkę ( około 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy około 30 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
W misce miksujemy stałą część mleka kokosowego z ksylitolem i Śmietan Fix-em. Krem powinien być dość sztywny. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy. Wkładamy do lodówki na czas pieczenia ciasta.
Mrożone wiśnie podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy ksylitol i agar. Gotujemy około 5 minut do lekkiego zgęstnienia.

Po przestudzeniu przekładamy ciasto kokosowym kremem ( można dodać kilka wiśni ). Aby ciasto z wierzchu nie namiękało od owoców można je przed nałożeniem wiśni posmarować pomadą czekoladową . Na koniec polewamy wiśniową galaretką i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz