Kolejne ciasto z owocami ? Czemu nie :)
Dziś na deser "jogurtowe" ciacho z malinami. Możesz użyć też innych sezonowych owoców... jagód, truskawek czy wiśni. Ciasto ma przyjemną, wilgotną konsystencję i obłędnie pachnie owocami.
Jeśli lubicie słodkie ciasta dodajcie więcej cukru lub użyjcie słodkiego jogurtu.
Składniki suche;
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru nierafinowanego lub ksylitolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
Składniki mokre;
szklanka jogurtu roślinnego
1/3 szklanki oleju
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na wierzch;
ulubione owoce ( u mnie maliny)
zmielony ksylitol lub cukier puder ( opcjonalnie)
Łączymy suche i mokre składniki w miseczce. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste można dodać trochę mleka roślinnego. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ulubione owoce. Pieczemy ok 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego !
Czy można zamienić jogurt na mleko roślinne?
OdpowiedzUsuńMożna :)
Usuńwitam, czy mąka ryzowa badz owsiana bedzie ok? albo jedna i druga ?
OdpowiedzUsuńProszę o podanie wymiarów blachy..
OdpowiedzUsuńzrobiłam babeczki z tego ciasta, genialne <3. dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńCiasto zrobiłam z mrożonymi truskawkami, trochę się zgapiłam i przetrzymałam go jakieś 10 min w piekarniku, ale i tak wyszło pysznie :).
OdpowiedzUsuńCzy można użyć mąki pełnoziarnistej?
OdpowiedzUsuńWyszedł zakalec... nie wiadomo jaką konsystencje ma mieć ciasto a opisjak nizej tylko pogarsza spawę" Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste można dodać trochę mleka roślinnego"
OdpowiedzUsuńTrzeci raz wychodzi zakalec według tego przepisu.
OdpowiedzUsuń