czwartek, 15 czerwca 2017

Ciasto jogurtowe z malinami

Kolejne ciasto z owocami ? Czemu nie :)
Dziś na deser "jogurtowe" ciacho z malinami. Możesz użyć też innych sezonowych owoców... jagód, truskawek czy wiśni. Ciasto ma przyjemną, wilgotną konsystencję i obłędnie pachnie owocami.
Jeśli lubicie słodkie ciasta dodajcie więcej cukru lub użyjcie słodkiego jogurtu.

Składniki suche;
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru nierafinowanego lub ksylitolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli

Składniki mokre;
szklanka jogurtu roślinnego
1/3 szklanki oleju
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na wierzch;
ulubione owoce ( u mnie maliny)
zmielony ksylitol lub cukier puder ( opcjonalnie)

Łączymy suche i mokre składniki w miseczce. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste można dodać trochę mleka roślinnego. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ulubione owoce. Pieczemy ok 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego !







9 komentarzy:

  1. Czy można zamienić jogurt na mleko roślinne?

    OdpowiedzUsuń
  2. witam, czy mąka ryzowa badz owsiana bedzie ok? albo jedna i druga ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę o podanie wymiarów blachy..

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam babeczki z tego ciasta, genialne <3. dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto zrobiłam z mrożonymi truskawkami, trochę się zgapiłam i przetrzymałam go jakieś 10 min w piekarniku, ale i tak wyszło pysznie :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można użyć mąki pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszedł zakalec... nie wiadomo jaką konsystencje ma mieć ciasto a opisjak nizej tylko pogarsza spawę" Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste można dodać trochę mleka roślinnego"

    OdpowiedzUsuń
  8. Trzeci raz wychodzi zakalec według tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń