sobota, 24 czerwca 2017

Ciasto czekoladowo waniliowe z nutką kawy

Najlepsze ciasto ucierane robiła kiedyś moja babcia. Chwilkę pokręciła się po kuchni i po godzinie w całym domu pięknie pachniało wanilią. Smak tego ciacha pamiętam do dziś. Obłędnie pyszne i długo świeże. Do tego kubek kawy i jesteś w niebie. Dziś postanowiłam odtworzyć smak babcinego ciacha z małymi modyfikacjami.

Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki nierafinowanego cukru lub ksylitolu ( jeśli lubicie słodkie ciasta dodajcie więcej cukru)
laska wanilii ( lub cukier wanilinowy )
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3  szklanki oleju
szklanka jogurtu lub mleka roślinnego
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Wierzch ( opcjonalnie)
gorzka czekolada
orzechy 

Do miski wsypujemy suche składniki ( oprócz kakao, cynamonu i kawy) dodajemy jogurt/mleko, olej, ziarenka z laski wanilii i dokładnie ucieramy. Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję ( podobnie jak do muffinek). Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, cynamon i kawę. Dokładnie mieszamy.
Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia i łyżką wykładamy ciasto, raz ciemną raz jasną część. Na wierzchu mieszamy łyżką, tworząc esy floresy :)
Pieczemy około 30-35 minut ( do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Po przestudzeniu dekorujemy polewą czekoladową i orzechami.
Smacznego !





2 komentarze:

  1. Brzmi prosto, bez jakichś dziwnych składników. Chętnie niedługo wypróbuję 😊

    OdpowiedzUsuń