niedziela, 8 stycznia 2017

Ekspresowe ciasto czekoladowe z malinami

Kiedy za oknem dwucyfrowe mrozy a koniecznie macie ochotę na coś słodkiego gorąco polecam ten przepis. Sprawdzi się też kiedy zupełnie nieoczekiwanie przyjdą do Was goście. Idealnie smakuje po lekkim przestudzeniu z kubkiem kawy lub mleka. Może nie wygląda zbyt pięknie ale jest obłędne w smaku.

Składniki suche;
1,1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka sody
szczypta soli

Składniki mokre;
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka ciepłej wody lub mleka roślinnego

Dodatkowo:
mrożone maliny lub inne ulubione owoce
cukier puder trzcinowy lub zmielony ksylitol

W oddzielnych miskach przygotowujemy suche i mokre składniki. Łączymy suche z mokrymi dokładnie mieszając. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy mrożone maliny. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-40 minut do suchego patyczka.
Smacznego :)




16 komentarzy:

  1. Wow, ale boskie! Koniecznie do zrobienia aby rodzinkę na weganizm przekonać :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie i napisz czy smakowało rodzince :)

      Usuń
  2. Jakiej mąki można użyć zamiast mąki pszennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałam tylko z pszenną i orkiszową. Myślę, że powinno się udać z mieszanką mąk bezglutenowych np; ryżowa i jaglana.

      Usuń
  3. Jakie polecacie tu mąki, bo ja chętnie bym coś zrobiła z mąki z ciecierzycy. Jaka ma być konsystencja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konsystencja ciasta przypomina brownie tylko jest lżejsza. Jeśli chcesz użyć mąki z ciecierzycy połącz ją z jakąś inną mąką np.kukurydzianą lub ryżową. Z samej mąki z ciecierzycy ciasto może być zbyt ciężkie.

      Usuń
    2. No właśnie. Dziekuje :)

      Usuń
  4. Czy zamiast sody można użyć proszku do pieczenia? Nie przepadam za jej smakiem :-( i czy wtedy ocet jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dodasz proszek do pieczenia to nie trzeba już dodawać octu.

      Usuń
  5. ale ładniusie ciacho! uwielbiam czekoladowe z owocami, musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, szczególnie jak się ma straaaaszną ochotę na słodkości :)

      Usuń
  6. 51 yrs old Software Consultant Bernadene Tolmie, hailing from Mont-Tremblant enjoys watching movies like "Sound of Fury, The" and Kitesurfing. Took a trip to Harar Jugol and drives a Jaguar D-Type. kliknij, aby przesledzic

    OdpowiedzUsuń