niedziela, 4 grudnia 2016

Wytrawne pralinki orzechowo figowe w pudrze truskawkowym

Z okazji rocznicy prowadzenia bloga przygotowałam pyszne, wytrawne pralinki z orzechów włoskich i suszonych fig. Dodatek dobrej jakości kakao nadaje im wytrawny, czekoladowy smak, Gotowe kuleczki obtoczone są w proszku z liofilizowanych truskawek. Kto tak ja ja uwielbia połączenie owoców z czekoladą powinien koniecznie spróbować tych pyszności <3

Składniki;
szklanka orzechów włoskich ( mogą też być migdały)
kilkanaście suszonych fig
kilka świeżych lub suszonych daktyli
2 łyżki dobrej jakości kakao ( ja używam Flavochino)
liofilizowane truskawki 

W malakserze mielimy najpierw orzechy włoskie. Dodajemy figi, daktyle i kakao i ponownie mielimy aż masa będzie wilgotna i będzie się łatwo lepić. Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w pokruszonych drobno liofilizowanch truskawkach.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz