środa, 29 czerwca 2016

Waniliowe muffiny z jagodami

Pachnące wanilią i leśnymi jagodami... takie są właśnie te muffiny ! Zdecydowanie jedne z lepszych jakie udało mi się upiec. Na dodatek w sezonie letnim można wykorzystać wszystkie owoce ... truskawki, maliny, wiśnie.... na co tylko macie ochotę <3

Składniki suche;
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru trzcinowego lub 3 łyżki syropu z agawy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki mokre;
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 ml mleka roślinnego ( u mnie sojowe, lekko słodkie Alpro)

Dodatkowo:
Ulubione sezonowe owoce 

Wystarczy zmieszać suche i mokre składniki, dodać ulubione owoce i gotowe.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 15-20 minut, aż zrobią się lekko złote. 
Przestudzone muffiny można posypać zmielonym ksylitolem lub cukrem pudrem.
Idealne do kawki :)
Smacznego! 



2 komentarze:

  1. Ile babeczek wychodzi z tego przepisu? Ile mniej więcej dać jagód na taką porcję? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Około 12 babeczek. Jagód powinno być około 250 gram. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń