poniedziałek, 8 lutego 2016

Pyszny deser kokosowo - owocowy z nasionami chia i musem z mango


Ostatnio coraz więcej się mówi o nasionach chia ( szałwia hiszpańska). W internecie ciągle powstają nowe przepisy. Nic w tym dziwnego, te małe nasionka są bogatym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6 w idealnych proporcjach. Zawierają także witaminę E, B1 i B3 a także więcej wapnia niż mleko. Oczywiście podobne właściwości ma siemię lnianę ale... do takiego pysznego przepisu raczej się nie nadaje. Zmielone nasionka chia w połączeniu z wodą idealnie sprawdzą się jako zamiennik jajka w ciastach wegańskich.
To jeden z moich ulubionych przepisów, dlatego bardzo często pojawia się w kuchni. Można go wykorzystać o każdej porze roku, zmieniając jedynie sezonowe owoce :)

 Potrzebujemy;
- 100 ml mleka kokosowego
- 50 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
- 2 łyżki syropu z agawy lub innego słodziłda
- 3 łyżki nasion chia.
- sezonowe owoce  ( w przepisie ze zdjęcia wykorzystałam mus z mango, morele i borówkę amerykańską )

Mleko kokosowe mieszamy z sojowym, dodajemy syrop z agawy i nasiona chia. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy.  Chowamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy masa zgęstnieje ozdabiamy ulubionymi owocami. W wersji jesienno zimowej mogą to być np. jabłka z cynamonem lub banany z rodzynkami. 
Na zdrowie :)



2 komentarze:

  1. już patrząć na zdjęcie przybywa mi kilogramów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To deser prawie dietetyczny :)Można jeść bezkarnie...

      Usuń