Kolejne ciasto z owocami ? Czemu nie :)
Dziś na deser "jogurtowe" ciacho z malinami. Możesz użyć też innych sezonowych owoców... jagód, truskawek czy wiśni. Ciasto ma przyjemną, wilgotną konsystencję i obłędnie pachnie owocami.
Jeśli lubicie słodkie ciasta dodajcie więcej cukru lub użyjcie słodkiego jogurtu.
Składniki suche;
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru nierafinowanego lub ksylitolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
Składniki mokre;
szklanka jogurtu roślinnego
1/3 szklanki oleju
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na wierzch;
ulubione owoce ( u mnie maliny)
zmielony ksylitol lub cukier puder ( opcjonalnie)
Łączymy suche i mokre składniki w miseczce. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste można dodać trochę mleka roślinnego. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy ulubione owoce. Pieczemy ok 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego !
Czy można zamienić jogurt na mleko roślinne?
OdpowiedzUsuńMożna :)
Usuńwitam, czy mąka ryzowa badz owsiana bedzie ok? albo jedna i druga ?
OdpowiedzUsuńProszę o podanie wymiarów blachy..
OdpowiedzUsuńzrobiłam babeczki z tego ciasta, genialne <3. dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńCiasto zrobiłam z mrożonymi truskawkami, trochę się zgapiłam i przetrzymałam go jakieś 10 min w piekarniku, ale i tak wyszło pysznie :).
OdpowiedzUsuńCzy można użyć mąki pełnoziarnistej?
OdpowiedzUsuńWyszedł zakalec... nie wiadomo jaką konsystencje ma mieć ciasto a opisjak nizej tylko pogarsza spawę" Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste można dodać trochę mleka roślinnego"
OdpowiedzUsuńTrzeci raz wychodzi zakalec według tego przepisu.
OdpowiedzUsuńTrzeba dłużej piec, Owoce wypuszczają dużo soku i pewnie dlatego. Ja piekłam z mrożonymi śliwkami godzinę, bo Ciasto pływało w soku
Usuń