niedziela, 9 października 2016

Jagielnik z galaretką mango ( bez cukru i glutenu)

Zakochałam się w jagielnikach....w kolejce czekają już kolejne pomysły na wykorzystanie mojej ulubionej kaszy. Dzisiejsze ciacho łączy w sobie aromat limetki i słodkiego mango. Mięta jest nie tylko piękną ozdobą ale idealnie komponuje się ze słodko-kwaskowatym smakiem. Oczywiście królowa jest jedna - JAGLANKA <3

Składniki na spód:
1 szklanka płatków migdałowych
1 czubata łyżeczka kakao
kilka świeżych daktyli
1 łyżeczka oleju kokosowego

Składniki na masę "serową"
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka nerkowców ( namoczonych na noc)
1-2 łyżki syropu z agawy
sok i skórka z 1 limetki
1 łyżka oleju kokosowego
nasiona z laski wanilii

Galaretka
1-2 dojrzałe mango lub gotowa bezcukrowa pulpa z mango
1 łyżeczka agaru

inne owoce i mięta ( opcjonalnie)

Składniki na spód wrzucamy do malaksera. Mielimy aż do uzyskania klejącej masy. Dno tortownicy ( u mnie około 18 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy przygotowaną migdałową masą. Tak przygotowany spód dociskamy jeszcze łyżką i wkładamy do lodówki. 
Następnie do malaksera wrzucamy nerkowce, syrop z agawy i wanilię. Dokładnie miksujemy i dodajemy pozostałe składniki; ciepłą kaszę jaglaną, sok i skórkę z limetki, olej kokosowy. Mielimy tak długo aż masa będzie kremowa. Wylewamy masę na schłodzony spód i ponownie wstawiamy do lodówki. 
Aby przygotować galaretkę z mango potrzebujemy 1-2 dojrzałe owoce lub gotową pulpę z mango ( można kupić w Kuchniach Świata ) . Jeśli używamy świeżych owoców musimy je dokładnie zmiksować. Można dodać łyżkę wody. W garnuszku podgrzewamy masę z mango z agarem. Od momentu wrzenia trzymamy na gazie jeszcze około minutę.
Lekko przestudzoną galaretkę wylewamy na wierzch masy serowej. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy miętą i owocami,
Smacznego !




6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie ;) Kolejne ciasto na mojej liście do przetestowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już testuję kolejny jagielnik :) Długo nie mogłam się przekonać do kaszy na słodko ale teraz... nie mogę przestać i powstaje ciasto za ciastem ;)

      Usuń
  2. Idealnie wygląda! <3
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo proszę o informacje jaka średnica tego cuda :-)

    OdpowiedzUsuń