Ten tort zrobiłam na specjalne urodzinowe zamówienie... Niestety okazał się tak pyszny, że nie udało się zrobić żadnej fotki :) Dwa dni później powstał identyczny torcik w wersji wegańskiej.
Przepis jest bardzo prosty i zawsze się udaje :)
Składniki suche:
1,1/4 mąki pszennej
3/4 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
Składniki mokre:
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka ciepłej wody
Na krem:
puszka schłodzonego mleka kokosowego ( tylko stała część)
łyżka stewii lub ksylitolu
śmietan fix ( opcjonalnie)
Na polewę;
czekolada gorzka
1 łyżka stewii lub ksylitolu
kilka łyżek mleka kokosowego
Dodatkowo:
ulubione owoce
Wymieszać składniki suche i mokre. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę ( moja ma 24 cm). Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do suchego patyczka, około 30-40 minut.
W oddzielnej misce miksujemy składniki na krem. Można dodać trochę startej czekolady.
Po przestudzeniu kroimy ciasto na pół i przekładamy kremem kokosowym. Ja dodałam też kilka malin. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę ze stewią i mlekiem kokosowym. Masa powinna być gładka i błyszcząca. Tak przygotowaną polewą oblewamy całe ciasto. Na wierzchu układamy ulubione owoce. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.
Smacznego !
Witam. Czy do biszkoptu na zdjęciu zostało dodane kakao? Bo chyba z wymienionych składników nie wyszedłby taki ciemny 😊 jeśli tak to będę wdzięczna za informację w jakiej ilości? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOj tak dziekuję za zwròcenie uwagi. Oczywiscie trzeba dodać 1/3 szklanki kakao lub karobu.
OdpowiedzUsuń