Składniki;
100 gram nerkowców ( namoczonych przez noc)
szklanka mielonego maku
100 gram mielonych migdałów
150 gram mleka kokosowego
10-15 świeżych daktyli
połowa pomarańczy
skórka starta z pomarańczy
3 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno
orzechy włoskie
Zmielony mak mieszamy z mlekiem kokosowym i zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
Zmielone migdały łączymy z kilkoma daktylami w malakserze. Powstała masa powinna przypominać wyglądem kruszonkę. Małą foremkę ( u mnie 16 cm) wykładamy folią aluminiową i wylepiamy spód masą migdałowo - daktylową. Wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy makowej.
Namoczone nerkowce blendujemy z pomarańczą, skórką pomarańczową i daktylami. Dodajemy zmielony mak, olej kokosowy i dalej mielemy. Masa powinna być dość gładka ale z wyczuwalnymi ziarenkami maku.
Na koniec dodajemy pokruszone orzechy włoskie.
Gotową masę makową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wierzch wyrównujemy łyżką, delikatnie dociskając. Wkładamy do zamrażalnika na około godzinę.
Wierzch torcika makowego można udekorować orzechami i skórką pomarańczową.
Smacznego :)
uwielbiam takie łakocie, miam miam
OdpowiedzUsuń