Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu
1 szklanka mleka roślinnego lub jogurtu
1/2 szklanki bardzo drobnego cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub cukier wanilinowy)
1/3 szklanki oleju
Kruszonka (opcjonalnie):
3 - 4 łyżki mąki
2 łyżki drobnego cukru
1-2 łyżki oleju lub wegańskiego masła
Suche składniki wsypujemy do miski ( oprócz cukru).Do cukru dodajemu olej i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy mleko i suche składniki, wszystko razem ponownie ucieramy.
W małej miseczce łączmy składniki na kruszonkę. Rozcieramy w palcach aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Kruszonkę dobrze jest schłodzić w lodówce przynajmniej przez kilka minut. Wykładamy naczynie lub tortownicę papierem do pieczenia. Rozprowadzamy dokładnie ciasto po całej powierzchni. Wierzch posypujemy borówkami lub jagodami i na koniec kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli ciasto jest zbyt blade dodajemy jeszcze 5-10 minut.
Po przestudzeniu dekorujemy świeżymi owocami.
Smacznego !
Ja najbardziej lubię borówki :) Super ciacho!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
co to właściwie tutaj oznacza 'ucieranie'? zwykle uciera się masło z cukrem w makutrze (do puszystej masy), a tutaj nie rozumiem tej czynności, poproszę o dokładniejsze wyjaśnienie
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi. Faktycznie w przepisie zabrakło jednego zdania. Juź poprawiłam :) Puszysta masa taka jak w klasycznym ucieranym wyjdzie jeśli połączy się wegańską margarynę i cukier. Olej daje nieco inną konsystencję. W tym przepisie słowo ucierane odnosi się bardziej do sposobu przygotowania.
OdpowiedzUsuńdziękuję za odpowiedź, jeszcze trochę podrążę temat:) w wersji nowoczesnej olej z cukrem zmiksować mikserem? i potem zmiksować całość? czy Pani uciera wszystko w makutrze pałką? czy po dodaniu reszty składników całość się po prostu miesza?
OdpowiedzUsuńMożna zmiksować mikserem, ale wtedy będzie "miksowane". Wolę tradycyjny sposób :) mam makutrę po babci i chętniej z niej korzystam niż z miksera. W makutrze trzeba dłużej ucieraj olej z cukrem. Wydaje mi się jednak, że masa przygotowana w makutrze jest mniej puszysta.
OdpowiedzUsuńdziękuję za odpowiedź!
OdpowiedzUsuń