Składniki:
2 szklanki mąki
200 ml gorącej wody ( ok 80-90 stopni)
3-4 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli + odrobina do gotowania
Farsz;
150-200 gram jagód
1-2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
Wierzch;
jogurt roślinny
1 łyżka ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do miski wsypujemy mąkę, sól i olej. Mieszamy łyżką. Powoli dodajemy gorącą wodę. Pod koniec zagniatamy ręką elastyczne i gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na ok 20 minut. W tym czasie możemy przygotować farsz. Jagody myjemy, osuszamy i zasypujemy ksylitolem lub cukrem.
Stolnicę lub blat podsypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy ciasto. Do wykrawania krążków wykorzystałam zwykłą szklankę. Na krążki nakładamy farsz i zalepiamy brzegi. Są różne sposoby lepienia, ja najbardziej lubię falbankę :)
Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
Pierogi możecie polać jogurtem roślinnym lub bitą śmietanką kokosową :)
Smacznego !
Pierogi z jagodami górą! Moje ukochane :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/