poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Bananowe czekoladki z masłem orzechowym ( vegan)

Czekoladkowego szaleństwa ciąg dalszy...
Zachęcona pochwałami i głośnym mlaskaniem testerów pochłaniających daktylowe czekoladki dziś zrobiłam kolejne, tym razem z bananami. Bardzo fajne połączenie słodkiego banana, słodko-słonego masła orzechowego i wytrawnej gorzkiej czekolady.
Idealne jako zdrowa przekąska :)
Składniki;
1-2 dojrzałe banany
kilka łyżeczek masła orzechowego ( najlepiej bezcukrowe)
czekolada gorzka
kilka łyżeczek mleka kokosowego ( stała część)
orzechy do dekoracji ( opcjonalnie)

Banany kroimy na plasterki. Łyżeczką nakładamy masło orzechowe i przykrywamy drugim plasterkiem ( jak kanapkę ).Masło powinno poleżeć przynajmniej godzinę w lodówce. Banana można delikatnie skropić sokiem z cytryny żeby nie stracił koloru. W garnuszku roztapiamy czekoladę z mlekiem kokosowym.
Za pomocą wykałaczki obtaczamy nasze bananowe kanapeczki w czekoladzie i wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Czekoladki można ozdobić pokruszonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki żeby czekolada stężała na około godzinę....i czekamy :)
Uwaga znikają w magiczny sposób...

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz